Börja äta veganskt?

Ändå sedan jag var liten har jag varit mycket mån om miljö och natur. Jag tjatade jättemycket på mina föräldrar att vi skulle börja källsortera (förr i tiden var det inte alls så vanligt som idag…) Det var även jag som var en drivande kraft när de nyligen skaffade en elbil.

Det har ju även kommit fram mer och mer forskning och studier idag på hur stor miljöpåverkan våra kost och matvanor har. Det har nog inte undgått någon vilka ”miljöbovar” nötkreatur är. Läs vad naturskyddsföreningen säger om kött, veganskt mat etc.

Äta veganskt och träna hårt?

Något som många nog är rädda för den det kommer till att minska på köttkonsumtionen är hur det påverkar träningen. Främst är det nog många killar (precis som jag) som är lite oroade för detta. För att kunna bli stor och bygga muskler ”måste” man äta kött, har man typ lärt sig.

Jag kan erkänna att när det kom till just kött och mat brydde jag mig inte lika mycket om miljön förut. Men jag har börjat svänga även där. Jag har läst mer och mer om alla negativa effekter av vårt sjukliga ätande av kött. Men eftersom jag är mycket seriös med min gymträning nuförtiden har jag även läst mycket om vilka alternativa proteinkällor det finns. Jag känner mig ganska lugn faktiskt, till exempel finns det massvis med olika sorter av veganskt proteinpulver. De olika sorter av veganskt proteinpulver som finns är:

  • Sojaprotein
  • Hampaprotein
  • Ärtprotein
  • Risprotein

Sen finns det säkert flera till, men dessa verkar vara allra vanligast. Och man kan säkert även göra ”nya” proteinpulver på alla möjliga vegetabiliska livsmedel. Ett annat proteinpulver jag kom på nu är ju äggproteinpulver, men det är kanske inte veganskt.

Sen är det ju själva proteinet som är viktigt vid träning och det finns flera vegetabiliska livsmedel med höga proteinhalter. Till exempel bönor.

Veganskt eller vegetariskt?

Denna fråga kan man också ställa sig. Jag personligen lutar nog åt veganskt då jag gillar att göra saker ”fullt ut”. Helt ärligt är jag inte så vidare insatt i just dessa skillnader. Något som skiljer tror jag är att vegetarianer kan äta ägg och mjölk, men det kan inte veganer. Jag äter inget av det så det kvittar ju för mig där.

Nä, nu ska jag börja leta lite veganska recept och se vad jag hittar för kul!

vegansk mat
Lite vegansk mat!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *